Font "urania_czech" was not found.

Het Straatmuseum Het Straatmuseum blikt trots terug op alle schilderijen die zijn gemaakt het afgelopen jaar. Bedankt kunstenaars en ook vinders en internetbezoekers voor alle reacties!

Bekijk hier een korte docu van Teleac/NOT over het Straatmuseum op Oerol 2009!
Deze schilderijen reizen al een tijd rond: Laurens, Rick, ,Daan, Lois en die van Berend (een jaar al!)

infobalk1

hetstraatmuseum
Het Straatmuseum is een interactief rondreizend museum en exposeert kunstwerken van kinderen op een bijzondere plek, de straat! Het museum is nieuwsgierig en wil graag weten wat kinderen bijzonder vinden en wat volgens hen in een museum zou moeten staan. De schilderijen worden te vondeling gelegd op straat en een etiket aan het schilderij nodigt de gelukkige vinder uit een bijbehorende brief te lezen op www.straatmuseum.nl . Ontdek daar wat de kinderen bijzonder vinden en reageer!

hoehetbegon
In 2007 is het Straatmuseum geboren tijdens de BIK (beroepskunstenaars in de klas)-opleiding in Utrecht. Samen met Nynke Kors kwam een eerste expositie tot stand in de wijk Buiten-Witte Vrouwen Utrecht. Destijds reageerden ouders, familie en buurtbewoners massaal, waaronder een moeder: ‘Een soort ballonnen loslaten met unieke ballonnen. Bijzondere ballonnen die reacties losmaken in mensen”. Ook exposeerde het museum rondom Het Centraal museum. Subsidies maken het mogelijk de website te optimaliseren en Het Straatmuseum nog vaker te laten exposeren.  Met als aftrap Oerol!

doelstellingen
Kennismaken met kunstenaar Adam Neate. Nadenken over wat bijzonder is en wat in een museum zou moeten staan. Ervaren hoe het is om kunstenaar te zijn. Stimuleren van buurtparticipatie en ouderbetrokkenheid. Ook interactie en contact met het internet.

inspiratie

Het Straatmuseum is erg geinspireerd door de Londense straatkunstenaar Adam Neate die zomaar zijn werk op straat achter laat voor de toevallige voorbijganger. Adam Neate reageerde ontroerd en enthousiast op de eerste expositie van het Straatmuseum en tipte www.woostercollective.com, een internationale streetartsite. 60 Utrechtse kinderen werden door meer dan 700 wereldbewoners gezien!

happy

“You can’t believe how happy I was to see your project. It really made my day. I am so honoured and humbled to have been such a positive inspiration on your children. I simply loved every single painting. So much so I have made them my computer desktop, so I have nice bright art to look at for 8 hours everyday to help inspire me in my job” Adam Neate

vondstenfabriek
Het Straatmuseum is een project van de Vondstenfabriek olv Annemarie Amsing. In 2005 volbracht Annemarie Amsing de opleiding Bachelor of design, illustration (with honour) aan Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Daaropvolgend werkte zij in de naschoolse opvang met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Haar fascinatie voor kinderen en kunst kwam samen in de opleiding BIK beroepskunstenaars in de klas, waarin professionele kunstenaars kunstprojecten leren ontwikkelen voor het basisonderwijs. Hieruit volgden een aantal krachtige projecten waaronder De Handtas en Het Straatmuseum en samenwerkingen met oa Jeugd muziektheater Het Filiaal Utrecht en Centraal Museum Utrecht. Zie meer info op www.vondstenfabriek.nl

vondstenfabriek1 Annemarie: ” Ik geniet van kinderen en hun belevingswereld en wil kinderen mogelijkheden
laten ontdekken en laten zien. Interactie, een filosofisch gesprek, mijn gedrevenheid als
kunstenaar en het inzetten van creatieve middelen spelen hierin een belangrijke rol.
Uiteindelijk is elk kind kunstenaar! In het Straatmuseum zoek ik naar mogelijkheden een
communicatie op te zetten tussen kinderen en onbekenden door het project gedeeltelijk
buiten de school plaats te laten vinden. Internet speelt hierin een grote rol, vanwege haar
grote bereik. Hoe bijzonder is het wel niet van een onbekende waardering of reactie te
krijgen?”

Het Straatmuseum kwam mede tot stand door VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaalfonds, Stichting Kunstbikken en Victor Frederik.

(C)2009 Straatmuseum.nl & Vondstenfabriek.nl